Bij het aanbrengen van isolatie in de spouwmuur van je woning zijn er verschillende soorten spouwmuurisolatie mogelijk. Het kan lastig zijn om te bepalen, welk isolatiemateriaal er voor jouw woning geschikt is. Welk isolatiemateriaal je het beste kan gebruiken, hangt af van verschillende factoren. In dit artikel bespreken we de 5 meest gebruikte soorten isolatiemateriaal voor de spouwmuur.
EPS-parels (ook wel geëxpandeerd polystyreen genoemd) zijn kleine bolletjes piepschuim en bestaan voor 98% uit stilstaande lucht en voor 2% uit water en koolstof. Doordat ze voor een groot deel uit stilstaande lucht bestaan, zijn ze licht van gewicht en is het een enorm goede isolator. Bij de na-isolatie van bestaande spouwmuren worden er gaten in de voegen van de gevel geboord. Via deze gaten wordt de spouwmuur gevuld met deze parels. De EPS-parels worden aan elkaar verlijmd, waardoor er een solide isolatiepakket ontstaat. Dit soort isolatiemateriaal is vooral populair door zijn goede isolatiewaarde en vochtwerende eigenschap.
De EPS-parels zijn 100% recyclebaar, wat dit isolatiemateriaal milieuvriendelijk maakt. Van alle soorten materialen zijn de EPS-parels het meest vochtbestendig. Het heeft een damp-open karakter; het opgenomen vocht wat zich in de muur bevindt, kan toch ontsnappen. Dit zorgt voor een uitstekende vochtbalans en vochtafvoer in de spouwmuur, wat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Dit is ook belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Dit isolatiemateriaal kan al toegepast worden bij een spouw van 3cm.
Soorten EPS-parels
Voordelen EPS-parels
Nadelen EPS-parels
Glaswol is een minerale wol, die gemaakt wordt van gerecyclede glasscherven en gezuiverd zand. Het glas wordt op een zeer hoge temperatuur verhit en vervolgens uitgetrokken in dunne glaswolvezels. Hierna worden er platen, dekens of rollen van gemaakt. Voor de spouwmuur wordt er gebruik gemaakt van vlokken glaswol. Glaswol heeft een flexibele structuur, zorgt ervoor dat de lucht niet kan circuleren en houdt warmte tegen. Het materiaal wordt gebruikt voor thermische isolatie, maar ook voor akoestische isolatie. Doordat het glaswol flexibel is, sluit het beter aan op de plaats die je wilt isoleren. Zo ontstaan er minder kieren en naden. Daarnaast is het een goedkoop isolatiemateriaal, heeft het een hoge isolatiewaarde en is het brandwerend.
Voordelen Glaswol
Nadelen Glaswol
Steenwol is een isolatiemateriaal dat wordt geproduceerd door gesmolten gesteente te spinnen tot vezels. Het is te vergelijken met glaswol. Deze vezels worden vervolgens samengeperst tot platen, dekens of rollen voor het gebruik van verschillende isolatietoepassingen. Het product heeft uitstekende thermische isolatie-eigenschappen, waardoor het effectief warmte kan weerkaatsen. De warmteoverdracht door muren, vloeren en daken kan zo verminderen. Steenwol is een niet-brandbaar materiaal en heeft hierdoor een hoge weerstand tegen vuur. Daarnaast heeft het geluidsisolerende eigenschappen, dankzij de dichte structuur en hoge dichtheid. Dit soort isolatiemateriaal is waterafstotend en neemt geen vocht op. Steenwolisolatie is duurzaam en heeft een lange levensduur.
Voordelen Steenwol
Nadelen Steenwol
Purschuim heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Het isolatiemateriaal heeft de hoogste isolatiewaarde per dikte, dat ontstaat door de naadloze isolatielaag. Deze laag heeft een luchtdichte afdichting die warmteverlies minimaliseert door kieren en naden. Het is waterbestendig en kan vocht afstoten, waardoor het geschikt is voor isolatie in vochtige omgevingen. Purschuim kan op verschillende manieren toegepast worden en zich makkelijk aanpassen aan complexe vormen en structuren.
Voordelen Purschuim
Nadelen Purschuim
Dit soort isolatiemateriaal is te vergelijken met purschuim, wat ook wel UF-schuim wordt genoemd. Dit soort isolatiemateriaal is een kunsthars, gemaakt op basis van aardolie. Net als bij purschuim biedt Aminotherm uitstekende thermische isolatie, waardoor het warmteverlies wordt verminderd en energie wordt bespaard. Het materiaal heeft ook op het gebied van geluidsisolatie en luchtdichting goede eigenschappen.
Voordelen Aminotherm
Nadelen Aminotherm
ISOenergy maakt alleen gebruik van EPS-parels en glaswol om de spouwmuur te isoleren. Deze twee materiaal soorten zijn milieuvriendelijk en goed toepasbaar in de spouwmuur. Bij ISOenergy willen we alleen werken met de beste kwaliteit isolatiematerialen die verkrijgbaar zijn op de markt. EPS-parels en glaswol hebben zich ruim voldoende bewezen als kwalitatief hoogwaardige isolatiematerialen. Onze uitrusting is volledig op deze twee soorten isolatiemateriaal ingericht en afgestemd. Met deze twee soorten isolatiematerialen garanderen wij als ISOenergy de beste oplossing voor het isoleren van jouw spouwmuur.
EPS-parels Addgreen
Het isolatiemateriaal van het merk AddGreen biedt een milieuvriendelijke en hoogwaardige oplossing voor het isoleren van de spouwmuur. Dit materiaal maakt gebruik van de nieuwste generatie EPS-parels, waaraan grafiet is toegevoegd voor optimale warmtereflectie en isolatiewaarde. Wat AddGreen onderscheidend maakt ten opzichte van andere EPS-parels, is het gebruik van biobased grondstoffen. Hiermee draagt het actief bij aan het verminderen van de CO²-uitstoot en het recyclen van afval.
Met AddGreen isolatiemateriaal verminder je jouw energieverbruik en verhoog je het wooncomfort. Het damp-open karakter van de parels van het merk AddGreen zorgen voor een uitstekende vochtbalans en vochtafvoer in de spouwmuur, wat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Met AddGreen EPS-parels kies je niet alleen voor comfort, maar ook voor duurzaamheid en efficiëntie bij het isoleren.
Glaswol Knauf Supafil
ISOenergy gebruikt naast EPS-parels ook hoogwaardige Supafil spouwmuurisolatie van Knauf Insulation om de woningen mee te isoleren. Dit materiaal is ook bekend onder de naam glaswol. Waar de Supafil spouwmuurisolatie zich in onderscheidt, is het gebruik van gerecycled glas als belangrijkste grondstof. Hieraan zijn geen chemische middelen toegevoegd. Dit zorgt voor een blijvende optimale verdeling in de spouw, zonder risico op inzakken. Supafil is waterafstotend en heeft geen negatieve invloed op de binnenlucht kwaliteit van je woning. Ook vormt het geen voedingsbodem voor schimmels of bacteriën, is het reukloos en onbrandbaar. Met deze vorm van isolatie geef je jouw woning als het ware een heerlijke wollen jas. Hierdoor kun je genieten van een comfortabele en energiezuinige leefomgeving.