Vloerisolatie in de kruipruimte: wat is de beste oplossing?

Warme voeten, minder stookkosten en meer wooncomfort: dat is wat vloerisolatie in de kruipruimte jou brengt! Maar wat is de beste vloerisolatie? Hoe wordt het aangebracht? En welk rol speel de kruipruimte hierbij? We leggen het graag uit in de artikel.

Wat is een kruipruimte?

Een kruipruimte is een lage, vaak toegankelijke ruimte onder de begane grond van de woning. Deze ruimte bevindt zich tussen de vloer van het huis en de onderliggende bodem en wordt meestal gebruikt voor ventilatie en het aanleggen van leidingen (zoals water, gas en elektriciteit). Daarnaast wordt er via de kruipruimte ook geïsoleerd, bijvoorbeeld door vloerisolatie in de kruipruimte toe te passen.

Niet iedere woning heeft een kruipruimte. Wil je jouw vloer laten isoleren, dan is de aanwezigheid van een kruipruimte van grote toegevoegde waarde. Zonder kruipruimte een vloer isoleren, houdt in dat je de bestaande vloer in de woning moet slopen voordat je kunt isoleren. Dit is vaak alleen toepasbaar bij grote verbouwingen. Het grote voordeel van de vloerisolatie in de kruipruimte is dat de vloerisolatie mogelijk is zonder sloopwerk aan de binnenzijde.

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie in de kruipruimte is een techniek waarbij een laag isolatiemateriaal wordt aangebracht tegen de onderkant van de vloer in de kruipruimte. Dit helpt om warmteverlies te beperken. Koude lucht die normaal gesproken naar boven trekt door de vloer wordt tegengehouden, waardoor de verwarming minder hard hoeft te werken en je bespaart op energiekosten.

Naast vloerisolatie in de kruipruimte wordt er ook weleens gesproken over bodemisolatie. Dit lijkt misschien op elkaar, maar het zijn wel degelijk twee verschillende begrippen. Bij vloerisolatie wordt er geïsoleerd tegen de onderkant van de vloer vanuit de kruipruimte van de woning. Bij bodemisolatie wordt, zoals het woord al zegt, de bodem (het grondoppervlak) geïsoleerd met het aanbrengen van een isolatiepakket op de bodem.

Is vloerisolatie beter dan bodemisolatie?

Bij het isoleren van een woning met als doel warmteverlies te beperken, energie te besparen en een aangenamer woonklimaat te behalen, is vloerisolatie de beste keuze. Doordat de isolatie direct tegen de vloer aangebracht wordt, is er geen ruimte meer voor koude lucht om door te dringen tot het vloeroppervlakte.

vloerisolatie in de kruipruimte

Bodemisolatie wordt vaak als alternatief gekozen wanneer vloerisolatie niet mogelijk is, dit omdat het minder effectief is dan vloerisolatie. Toch kan het soms zo zijn dat bodemisolatie wordt verkozen boven vloerisolatie. Dat is vaak in situaties waarbij vloerisolatie niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij een te krappe kruipruimte. Om het isolatiemateriaal goed aan te kunnen brengen is er een minimale werkruimte nodig onder de vloer. Voor een houtenvloer is dit 35-40 cm, voor een betonnen vloer geldt minimaal 45 cm. Ook bij vochtige kruipruimtes wordt bodemisolatie vaak toegepast. De isolatielaag isolatie houdt vocht onder het isolatiemateriaal.

subsidie op bodemisolatie
Bodemisolatie

Meer weten over vloerisolatie?

Ben je van plan om houten of betonnen vloer te laten isoleren? We vertellen je hier graag meer over!

Veelgestelde vragen over vloerisolatie in de kruipruimte

Welke soorten vloerisolatie in de kruipruimte zijn er?

Er zijn verschillende soorten isolatie voor in de kruipruimte. Voor betonnen vloeren zijn het NEO-pixels zakkensysteemhet Neopixels Easy Inserts, bodemisolatie en PIF-isolatie uitermate geschikt. Uiteraard afhankelijk van de situatie bij jouw woning. Voor houten vloeren bieden wij het Neopixels zakkensysteem aan.
Elk type van kruipruimte isolatie biedt specifieke voordelen voor het verhogen van het comfort en het verlagen van energiekosten

Wat is de beste vloerisolatie in de kruipruimte?

De beste vloerisolatie in de kruipruimte wordt bereikt met hoogwaardige isolatiematerialen die zorgen voor uitstekende thermische prestaties en een gezond binnenklimaat. Wij bieden specifieke systemen voor zowel vloerisolatie houten vloeren als vloerisolatie betonnen vloeren, zodat iedere woning optimaal geïsoleerd kan worden.

Wat zijn de kosten van vloerisolatie in de kruipruimte?

De kosten van vloerisolatie in de kruipruimte kunnen variëren, omdat iedere woning en situatie uniek is. Factoren zoals de grootte en toegankelijkheid van de kruipruimte, evenals de staat van de ondergrond, spelen hierbij een belangrijke rol.

Is er subsidie beschikbaar voor vloerisolatie?

Op het isoleren van je vloer kun je nog steeds erg veel profiteren van een aantrekkelijke subsidie via de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Voor vloerisolatie bedraagt de subsidie €5,50 per m². Als je twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoert, zoals het combineren van vloerisolatie met spouwmuurisolatie of een warmtepomp, verdubbelt het subsidiebedrag naar €11 per m².

Overweeg je om jouw woning te laten isoleren en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Wij zijn gespecialiseerd in het optimaal isoleren van woningen. Onze adviseurs laten je graag alle mogelijkheden zien voor de isolatie van jouw woning. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies gesprek.

ISOenergy, de specialist voor woningisolatie in Zuidwest Nederland

Wij werken alleen met de beste en meest duurzame isolatiemiddelen
ISOenergy gaat voor de beste kwaliteit. U wilt immers serieus besparen op uw stookkosten? Dat kan met de professionals en 1e-klas materialen van ISOenergy. Wij bieden topkwaliteit in spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. We zijn misschien niet de goedkoopste maar wel de beste en dat telt als het om duurzaam besparen en topkwaliteit na-isolatie gaat. Lees verder >>
ISOenergy is lid van:
ISOenergy is een gecertificeerd bedrijf:
Gecertificeerd bedrijf
Vestiging Zeeland
Ambachtsweg 5
4458 DA ’s-Heer Arendskerke
T 0113-724999
E info.zld@isoenergy.nl
Vestiging Zuidhollandse Eilanden
Sikkel 34
3274 KK Heinenoord
T 0186-745052
E info.zhe@isoenergy.nl
Copyright 2025 ISOenergy
|
 Ontwerp en realisatie: Wigman Van Dijk
crossmenu
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram