Daken in woningen die gebouwd zijn voor het bouwjaar 1980 hebben vaak onvoldoende of geen isolatie. In die bouwjaren waren de isolatienormen minder streng en werd dakisolatie vaak niet standaard toegepast in de bouw. Wanneer er wel dakisolatie aanwezig is, dan is deze vaak verouderd of niet optimaal. Vanaf de jaren '80 werd dakisolatie aan de binnenzijde steeds meer toegepast, maar deze geïsoleerde daken zijn vaak niet te vergelijken met de huidige isolatienormen en mogelijkheden van deze tijd.
Dakisolatie van een schuin dak kan vaak eenvoudig worden gedaan met een isolatiepakket aan de binnenzijde. Bij het isoleren van een schuin dak wordt tussen de gordingen een sluitend isolatiepakket aangebracht, waardoor de warmte in de woning behouden blijft en energieverlies effectief wordt tegengegaan. Het is een relatief eenvoudige en gemakkelijke manier om de woning flink te verbeteren op het gebied van isolatie, waardoor het comfort in de woning aanzienlijk toeneemt en de energiekosten verlaagd kunnen worden.
Dakisolatie van een plat dak is een effectieve manier om de isolatiewaarde te verbeteren. Bij deze manier van isoleren wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak geplaatst, meestal direct op de aanwezig gordingen. Afhankelijk van het type dakafwerking aan de bovenzijde van het dak word er bepaald welke folie er toegepast gaat worden. Dit in verband met de dampspanning om doorslaand vocht tegen te gaan.
Bij dakisolatie aan de binnenzijde wordt een dampdichte folie gebruikt om te voorkomen dat vocht uit de woning in het isolatiemateriaal trekt. Deze folie helpt schimmel en condensatie te voorkomen en zorgt ervoor dat de isolatie zijn effectiviteit behoudt. Bij dakisolatie aan de binnenzijde wordt de dampdichte folie op de bestaande gordingen bevestigd. Vervolgens worden rachels (houten latten) op de folie bevestigd, zodat het isolatiepakket niet zal doorhangen. De rachels bieden daarnaast een stevige basis voor de afwerking, bijvoorbeeld met gipsplaten.
Het isolatiemateriaal (Knauf Supafil Timber Frame) wordt vervolgens ingeblazen, wat zorgt voor een naadloze en efficiënte isolatielaag. Deze methode biedt uitstekende thermische isolatie waarmee je snel en eenvoudig een betere dakisolatie aan de binnenzijde realiseert wat resulteert in het verlagen van de energiekosten en een verhoogd wooncomfort.
Dakisolatie aan de binnenzijde biedt verschillende voordelen: het is een relatief eenvoudige en kosteneffectieve manier om de isolatie van een woning te verbeteren zonder de gevel te hoeven aanpassen. Het helpt warmte vast te houden, waardoor het energieverbruik omlaag gaat en het comfort in de woning toeneemt. Bovendien voorkomt het condensatieproblemen door het gebruik van dampdichte folie, wat schimmelvorming helpt vermijden. Deze methode is snel te realiseren, zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de isolatiewaarde en biedt de mogelijkheid om de afwerking naar wens aan te passen.
De kosten van dakisolatie aan de binnenzijde kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type isolatiemateriaal, de dikte van het aan te brengen isolatiepakket en het aantal vierkante meters van het dakoppervlak. Daarnaast kunnen de kosten variëren of het isolatiepakket afgewerkt word met bijvoorbeeld gipsplaten. Het is belangrijk om een offerte op maat te laten maken, aangezien de kosten sterk afhangen van de specifieke situatie van je woning. Ook zijn er op dakisolatie aan de binnenzijde nog steeds aantrekkelijke subsidies beschikbaar. Hiermee kan een deel van de investering achteraf worden teruggekregen via subsidies waardoor deze investering nog aantrekkelijker wordt.