Goede isolatie is de basis voor een comfortabele én energiezuinige woning. Het houdt warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Daardoor hoef je minder te stoken of te koelen, en dat merk je direct in je energieverbruik. Maar isolatie doet meer: het heeft ook een positieve invloed op het energielabel van je woning.
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is, op een schaal van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-onzuinig). Bij een nul-op-de-meter woning kan het label oplopen tot A++++, wat aangeeft dat de woning net zoveel energie opwekt als verbruikt. Het label wordt bepaald door factoren zoals isolatie, verwarmingssysteem, en type ramen. Een beter label betekent lagere energiekosten en een hogere woningwaarde. Het label is daarnaast ook verplicht bij verkoop of verhuur van een woning.
Woningisolatie heeft direct effect op het energielabel van een woning. Het verbeteren van de isolatie zorgt ervoor dat de woning minder energie verbruikt om te verwarmen of te koelen, en dat vertaalt zich in een beter energielabel. Het verschilt per isolatiemaatregel hoeveel effect dit heeft op je warmteverlies en dus ook uiteindelijk op het energielabel.
Bij spouwmuurisolatie is het mogelijk om 1 stap omhoog te gaan in je energielabel, bij oudere woningen zonder enige isolatie soms zelfs meer. Omdat muren vaak een groot oppervlakte in beslag nemen levert isolatie snel winst op.
De isolatie van het dak heeft meestal de grootste invloed op je label, omdat een slecht geïsoleerd dak veel warmteverlies veroorzaakt, tot wel 30%. Door je dak goed te isoleren, verminder je dit warmteverlies aanzienlijk, wat leidt tot een merkbare verbetering in de energie-efficiëntie van je woning en een beter label.
Vloerisolatie zorgt in eerste instantie voor een verbetering van het wooncomfort. Doordat de warmte beter behouden blijft onder de vloer, voelt het aangenamer binnen. Automatisch betekent dit dus minder warmteverlies, en energiebesparing. Bij vloerisolatie is dit vaak niet zo'n groot verschil als bijvoorbeeld bij dakisolatie. Een halve tot hele stap in het energielabel is soms wel mogelijk.
Bodemisolatie telt ook mee voor het energielabel, al is het effect meestal wat kleiner dan bij bijvoorbeeld dak- of muurisolatie. Maar het kan zeker net dat laatste zetje geven om een labelstap te maken, vooral als de rest van de woning al redelijk goed geïsoleerd is.
Om een energielabel aan te vragen, schakel je een erkende energieadviseur in die je woning inspecteert op energiezuinigheid. De adviseur beoordeelt factoren zoals isolatie, ramen, en verwarmingssystemen en voert de gegevens in een online systeem in. Op basis hiervan wordt het label vastgesteld en geregistreerd. Je ontvangt het officiële label vervolgens digitaal, dat tien jaar geldig is.
ISOenergy beveelt de volgende twee betrouwbare partijen aan voor het aanvragen van je energielabel. Met hun expertise ben je verzekerd van een snel en accuraat energielabel voor jouw woning.
Zékeur is een jong en regionaal bedrijf dat zich focust op het ontzorgen van de verkopende, kopende en verhurende partij. Zékeur bied een éénstopper voor de klant. Zo is er 1 aanspreekpunt voor alle diensten. Centraal gelegen in Zeeland is het de perfecte uitvalsbasis om klanten te voorzien van onze kennis en expertises.
Benieuwd naar wat Zekeur voor jou kan betekenen, je vindt alle informatie op de website van Zekeur.
EnergieLabel Zeeland is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verstrekken van energielabels voor woningen in de regio Zeeland. Het bedrijf biedt deskundig advies en ondersteuning bij het verduurzamen van woningen en woongebouwen, met als doel energie-efficiëntie te bevorderen en de kosten voor energie te verlagen. Door het uitvoeren van gedetailleerde inspecties en het verstrekken van energiecertificaten, helpt Energielabel Zeeland klanten om te voldoen aan de wettelijke vereisten en om hun panden milieuvriendelijker te maken.
Benieuwd naar wat Energielabel Zeeland voor jou kan betekenen, je vindt alle informatie op de website.
Het verkrijgen van een nieuw label duurt meestal enkele dagen tot een paar weken, afhankelijk van hoe snel de energieadviseur de inspectie uitvoert en de gegevens verwerkt. Nadat de inspectie is afgerond en de gegevens zijn ingevoerd, ontvang je het label vaak binnen een paar dagen digitaal. De totale tijd kan variëren op basis van beschikbaarheid van de adviseur en de complexiteit van de woning.
Ja, er zijn subsidies beschikbaar voor woningisolatie. De overheid biedt vaak subsidies via programma's zoals de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), waarbij je een deel van de kosten voor isolatiemaatregelen kunt terugkrijgen. Daarnaast zijn er lokale regionale subsidies beschikbaar, evenals leningen met gunstige voorwaarden om isolatieprojecten te financieren.
De isolatie van het dak heeft meestal de grootste invloed op je label, omdat een slecht geïsoleerd dak veel warmteverlies veroorzaakt. Door je dak goed te isoleren, verminder je dit warmteverlies aanzienlijk, wat leidt tot een merkbare verbetering in de energie-efficiëntie van je woning en een beter label. Hoewel vloerisolatie en muurisolatie ook bijdragen aan de energiezuinigheid, heeft dakisolatie vaak de grootste impact.
Ja, je kunt je woning verduurzamen zonder isolatie, bijvoorbeeld door een warmtepomp te installeren, zowel hybride als volledig elektrisch, in combinatie met zonnepanelen en/of HR++ of triple glas. Deze maatregelen verbeteren de energie-efficiëntie van je woning en verlagen je energiekosten, zelfs zonder dat je isolatie toepast.
Van energielabel F naar C gaan is een flinke sprong, maar het is in sommige gevallen wel haalbaar — vooral bij woningen die nog weinig of geen isolatiemaatregelen hebben. Je kunt denken aan meerder vormen van isolatie zoals dakisolatie (grote impact), spouwmuurisolatie (redelijk grote impact), vloerisolatie, HR++ glas en de CV-ketel vervangen door een zuiniger systeem.