Isolatiewaardes uitgelegd: wat betekenen ze nou eigenlijk?
Wil je jouw woning isoleren? Dan is het goed om te kijken naar de isolatiewaarde van het materiaal. Maar wat houdt isolatiewaarde eigenlijk in? Waar moet je op letten? Je leest het allemaal op deze pagina zodat jij alles weer op een rijtje hebt als het gaat om isoleren!
Verschillende termen: wat betekent het?
Bij het isoleren van je woning is het belangrijk om te kijken naar de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal. De isolatiewaarde bepaalt hoe goed een materiaal warmte vasthoudt en hoeveel energie je dus kunt besparen. Er zijn verschillende termen die gebruikt worden als er gesproken wordt over isolatiematerialen. Soms lees je over een Rd-waarde, Rc-waarde, Rbf-waarde of de Lambda-waarde. De waardes vliegen je om de oren, maar wat betekent dit nou allemaal?
Rd-waarde:isolatiewaarde van het isolatiemateriaal De Rd-waarde is de isolatiewaarde van het materiaal, en toont de warmteweerstand van een materiaal laag. Het geeft aan hoe goed een bepaalde dikte van het materiaal isoleert. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter de warmte in de woning blijft. Dit wordt berekend met de formule: R = dikte (m) ÷ λ-waarde. De Rd-waarde wordt weergegeven als m2 K/w. De Rd-waarde is afhankelijk van de dikte van de isolatielaag. Zo zal bij een spouwmuur van 4 cm deze waarde lager liggen dan bij een spouwmuur van 6 cm.
Rc-waarde: isolatiewaarde van constructie in combinatie met het isolatiemateriaal De Rc-waarde komt ook vaak naar voren bij het isoleren van woningen. De Rc-waarde geeft de isolatiewaarde van de constructie in combinatie met het isolatiemateriaal aan. Bijvoorbeeld bij een spouwmuur. Wat de Rc-waarde van de spouwmuurisolatie is, hangt af van de isolatiewaarde van het materiaal én van de muur zelf. Warmte wordt niet alleen tegengehouden door het materiaal, maar ook door delen van de constructie. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de isolatie van de constructie.
Rbf-waarde:isolatiewaarde in de kruipruimte De Rbf-waarde staat voor de warmteweerstand van de bodem in combinatie met bodemisolatie (Resistance bottom floor). Deze waarde geeft aan hoe goed de bodemisolatie bijdraagt aan het verminderen van warmteverlies via de grond. Bij spouwmuur-/ en vloerisolatie worden gesproken over Rc-waardes. Hier wordt het isolatiemateriaal direct tegen de constructie geplaatst, zoals tegen de onderkant van de vloer of de binnenzijde van de spouwmuur. Bij kruipruimte-isolatie werkt dit anders. Hier wordt het isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte gelegd, waardoor er altijd een luchtlaag blijft tussen het isolatiemateriaal en de vloer. Om deze reden wordt de isolatiewaarde van kruipruimte-isolatie uitgedrukt in Rbf-waarde. Deze waarde houdt rekening met de isolerende werking van zowel het materiaal als de aanwezige luchtlaag. Hoe hoger de Rbf-waarde, hoe beter de isolerende werking.
Lambda-waarde (λ-waarde): warmtegeleidingscoëfficiënt De Lambda-waarde (λ-waarde) geeft de mate van warmtegeleiding van een materiaal aan. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte geleid wordt. Bij een betere geleiding van de warmte, isoleert een materiaal minder goed. Voor woningisolatie geldt dus: hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
Bij het aanvragen voor subsidie op woningisolatie wordt gekeken naar het te gebruiken materiaal en de daarbij behorende Rd-waarde. Het materiaal moet dik genoeg zijn om aan de isolatiewaarde te voldoen. Voor het verkrijgen subsidie is het dus van belang dat je goed oplet welk materiaal gebruikt wordt en of deze binnen de voorwaarden van de ISDE-subsidie vallen die gesteld worden.
Spouwmuurisolatie: minimale Rd-waarde van 1,1 m2 K/w. Bodem- of vloerisolatie: minimale Rd-waarde van 3,5 m2 K/w. Dakisolatie: minimale Rd-waarde 3,5 m2 K/w.
ISOenergy, de specialist voor woningisolatie in Zuidwest Nederland
Wij werken alleen met de beste en meest duurzame isolatiemiddelen ISOenergy gaat voor de beste kwaliteit. U wilt immers serieus besparen op uw stookkosten? Dat kan met de professionals en 1e-klas materialen van ISOenergy. Wij bieden topkwaliteit in spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. We zijn misschien niet de goedkoopste maar wel de beste en dat telt als het om duurzaam besparen en topkwaliteit na-isolatie gaat. Lees verder >>