Spouwmuur na-isoleren | Bespaar tot 30% energie | ISOenergy

Spouwmuur na-isoleren

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit 3 lagen. Een binnenmuur, de spouw(luchtlaag) en de buitenmuur. De spouw is dus de openruimte tussen de binnen en buitenmuur, deze is dan 'gevuld' met lucht. De functie van een spouwmuur is met name om vocht tegen te gaan en een isolerende laag toe te voegen. De luchtlaag in de spouw biedt van nature al enige isolatie. De spouwmuur na-isoleren verhoogt de isolerende waarde van een woning.

Spouwmuur na-isoleren

Een spouwmuur na-isoleren wordt vaak toegepast om warmte verlies terug te brengen. Het na-isoleren van een spouwmuur betekent dat je een bestaande, niet-geïsoleerde spouwmuur, achteraf vult met isolatiemateriaal. Dit is een geschikte manier om de warmte in huis te houden, energie te besparen en het wooncomfort te verhogen. Ook vochtproblemen in de spouwmuur kunnen aangepakt worden door de spouwmuur te isoleren met hoogwaardige materialen.

Waarom een spouwmuur na-isoleren?

Veel woningen die vóór 1975 zijn gebouwd, verliezen onnodig warmte door niet-geïsoleerde muren. Dit zorgt voor hogere stookkosten en een minder aangenaam binnenklimaat. Spouwmuurisolatie biedt een effectieve oplossing: het houdt de warmte beter vast, verlaagt je energierekening en verhoogt het wooncomfort. Het is bovendien snel en zonder ingrijpende verbouwingen uit te voeren. Dankzij beschikbare subsidies op spouwmuurisolatie wordt de investering extra aantrekkelijk. Zo verbeter je niet alleen je leefomgeving, maar maak je je woning ook energiezuiniger en waardevoller.

De voordelen van spouwmuur na-isoleren

  • Lagere energiekosten: Tot wel 30% besparen op energiekosten;
  • Verhoogd wooncomfort: Minder tocht en een gelijkmatigere binnentemperatuur;
  • Snel aangebracht: Zonder overlast aangebracht, vaak binnen 1 dag;
  • Milieuvriendelijk: Minder energieverbruik, vermindert de CO₂-uitstoot;
  • Waardeverhoging woning: Een beter energielabel maakt je huis aantrekkelijker bij verkoop.

Kun je een spouwmuur opnieuw isoleren?

In sommige gevallen kun je een al reeds geïsoleerde spouwmuur opnieuw isoleren. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er problemen ontstaan met eerder aangebrachte na-isolatie in de spouwmuur. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals onjuiste plaatsing, optrekkend of doorslaand vocht, verzakkend isolatiemateriaal of schade door werkzaamheden.

In het geval van problemen met oude spouwmuur isolatie, kun je overwegen om de oude isolatie te laten verwijderen. Het verwijderen van oude spouwmuurisolatie moet zorgvuldig gebeuren door een isolatiespecialist. Na het effectief verwijderen van de oude isolatie kan er dan opnieuw gekozen worden voor spouwmuur na-isoleren.

Het verwijderen van oude spouwmuurisolatie is niet altijd mogelijk. Vaak hebben huizen vanaf het bouwjaar 1975 een isolatiedeken die verankerd is met spouwankers waarbij het leeghalen helaas niet mogelijk is.
Huizen van vóór 1975, waarbij de spouw al eerder is geïsoleerd, kunnen vaak wel worden leeggehaald.

Het kan soms lastig zijn om zelf te achterhalen of jouw woning spouwmuurisolatie heeft. Er zijn verschillende manier om erachter te komen of jouw woning spouwmuurisolatie heeft:

  1. Kijk naar de bouwdatum van je huis
    Voor 1920: Huizen van voor het bouwjaar1920 hebben geen spouwmuur waardoor er automatisch ook geen spouwmuurisolatie aanwezig is.
    Tussen 1920 en 1974: Huizen uit deze periode zijn niet standaard geïsoleerd vanuit de bouw. Dit betekent dat er vaak nog mogelijkheden zijn om te isoleren.
    Vanaf 1975: Spouwmuurisolatie werd standaard toegepast bij nieuwbouw na deze periode.
  2. Controleer via de gevel
    Kijk naar de buitenmuur: Als je een woning hebt met een gemetselde buitenmuur, kan er een aanwijzing zijn door de aanwezigheid van kleine gaatjes of ventilatieroosters in de muur. Deze kunnen zijn gemaakt voor het inblazen van isolatiemateriaal in de spouw.
  3. Zoek naar documentatie of bouwtekeningen
    Je kunt proberen bouwtekeningen of documenten van de vorige eigenaar te vinden die informatie geven over eventuele isolatie. Bij de verkoop van een woning wordt vaak een energieprestatiecertificaat (EPC) verstrekt, dat kan aangeven of er spouwmuurisolatie aanwezig is.
  4. Raadpleeg een specialist
    Als je het niet zeker weet, kan een isolatiespecialist een inspectie uitvoeren met een kleine camera om te bepalen of je spouwmuurisolatie hebt. Ze kunnen de spouw meten of de muur doorboren om het isolatiemateriaal te inspecteren.

Hoe werkt een spouwmuur na-isoleren?

Als is vastgesteld dat er een spouwmuur aanwezig is maar nog geen isolatie, dan kan worden gestart met het proces van de spouwmuur na-isoleren.

  • Inspectie: Controle of de spouw geschikt is (breedte, staat van de muren, ventilatie).
  • Boren van gaten: Kleine gaten (1,5 – 2 cm) in de voegen van de buitenmuur.
  • Vullen van de spouw: Injecteren van isolatiemateriaal zoals EPS-parels, glaswolvlokken of PUR-schuim.
  • Afwerking: De geboorde gaten worden netjes dichtgemaakt

Materiaal bij na-isoleren van de spouwmuur

Er zijn verschillende soorten spouwmuur isolatie materialen als het gaat om de spouwmuur na-isoleren. De meest voorkomende zijn:

  1. EPS-parels (zwart)
    Voordelen:
    - Meest vochtbestendige isolatiemateriaal
    - Ook geschikt voor smalle spouwmuren
    - Snel en eenvoudig aan te brengen
    Nadelen:
    - Geen akoestische isolatie
  2. Glaswolvlokken
    Voordelen:
    - Milieuvriendelijk en recyclebaar
    - Geluidsisolerende eigenschappen
    - Brandwerende eigenschappen
    Nadelen Glaswol
    - Pas toepasbaar bij spouwmuur van minimaal 4cm
    - Niet vochtbestendig
    - Kans op verzakking bij veroudering
  3. PUR-schuim
    Voordelen
    - Hoogste isolatiewaarde
    - Naadloos isoleren
    Nadelen
    - Milieuonvriendelijk
    - Zorgt voor geuroverlast
    - Lastig te verwijderen
    - Beperkte levensduur van 20-30 jaar

ISOenergy parels spouwmuur
AddGreen EPS-parels
ISOenergy Supafill spouwmuur
Knauf Supafil

Vrijblijvend adviesgesprek

Overweeg je spouwmuurisolatie of heb je nog andere vragen?

Vul het formulier hieronder in voor een vrijblijvend adviesgesprek. Onze isolatie-adviseurs geven je graag persoonlijk advies. Zet de eerste stap naar een energiezuiniger en comfortabeler woning en klik op verzenden!

Contact formulier algemeen
Voornaam
Achternaam
Offerte voor:

ISOenergy, de specialist voor woningisolatie in Zuidwest Nederland

Wij werken alleen met de beste en meest duurzame isolatiemiddelen
ISOenergy gaat voor de beste kwaliteit. U wilt immers serieus besparen op uw stookkosten? Dat kan met de professionals en 1e-klas materialen van ISOenergy. Wij bieden topkwaliteit in spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. We zijn misschien niet de goedkoopste maar wel de beste en dat telt als het om duurzaam besparen en topkwaliteit na-isolatie gaat. Lees verder >>
ISOenergy is lid van:
ISOenergy is een gecertificeerd bedrijf:
Gecertificeerd bedrijf
Vestiging Zeeland
Ambachtsweg 5
4458 DA ’s-Heer Arendskerke
T 0113-724999
E info.zld@isoenergy.nl
Vestiging Zuidhollandse Eilanden
Sikkel 34
3274 KK Heinenoord
T 0186-745052
E info.zhe@isoenergy.nl
Copyright 2025 ISOenergy
|
 Ontwerp en realisatie: Wigman Van Dijk
crossmenu
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram